אופן ניהול סיכונים

ניהול סיכונים הוא חלק בסיסי בכל ארגון או מיזם קיים כלשהו. על מנת לנהל את המיזם בצורה חכמה חשוב לזהות מראש את הסיכונים העלולים להתרחש בבית העסק תוך צמצום שלהם ובחירת אסטרטגיית ההתמודדות הנכונה ביותר לגביהם. כל בעל עסק או יזם בעל ניסיון כגיא גלבויז ואחרים, יודעים כי על מנת להתמודד עם התקופות הפחות קלות של החברה עליהם לקחת סיכונים ברמות שונות. כל חברה מתמודדת עם סיכונים מסוגים מגוונים כגון סיכונים אסטרטגיים וסיכונים כלכליים, תפעוליים וארגוניים וכן סיכונים עסקיים.

חשיבותו של סיכון

כל ארגון מחייב לקיחת סיכונים ברמה מסוימת. למעשה, ללא הסיכונים ארגון לא יוכל להתקיים למשך זמן רב שכן יקפא על שמריו ולא יוכל להתפתח. כל התפתחות רצויה של העסק וכל הצלחה בהיסטוריה של בית העסק הינה סיכון שתוכנן היטב ונלקחו בחשבון כל האופציות שהוא כולל. סיכונים אפשריים לבית עסק יכולים להיות כניסה לשוק חדש, השקעה בתחום כלשהו, פיתוח מוצר או כניסה לענף חדש בתחום אחר לחלוטין. כל השקעה בתחום לא מוכר הינה בגדר סיכון ועלולה לפגוע משמעותית בארגון אם לא תנוהל כהלכה.

הגדרת הסכנות

על מנת לנהל כהלכה את הסיכונים השונים העומדים לפתחו של כל בית עסק חשוב להגדיר את הסכנות הצפויות מבעוד מועד. לשם כך יש צורך באבחון דפוסי הפעולה של הארגון, אופי ההתנהלות השוטפת שלו, המידע החשוב והנכסים המשמעותיים של הארגון, הטכנולוגיות בהן הארגון עושה שימוש, אלו החשובות לו ואלו שיכולות לגרום לו נזק ועוד. ההגדרה של הסיכונים האפשריים היא זו אשר תאפשר ניהול נכון של סיכונים במידה ויתרחשו.

בחינת הסיכון

על מנת להתמודד כהלכה עם סיכונים שונים אין די באיתור או זיהוי הגורמים שעלולים לפגוע בארגון. חשוב לא פחות מכך – להכיר את הסיכונים הקיימים ולבחון אותם לעומק. המשוואה הפשוטה קובעת כי הסיכון אינו אלא מכפלה של הנזק שעלול להיגרם מן האיום והסבירות למימושו.

לסיכום, ישנן לא מעט הגדרות ודרכים המתייחסות אל הסיכון ואל אופן ההתמודדות עימו אולם זוהי המשוואה הפשוטה והברורה ביותר. על מנת לוודא את סבירות האיום והתרחשותו ניתן להתבסס על איומים קיימים בארגונים דומים.

יזמות